a casa Cura Equips d'aire condicionat Com netejar l’aire condicionat

Com netejar l’aire condicionat

Els aparells d’aire condicionat són avui dia un electrodomèstic molt comú. Estalvien a l’estiu de la calor sufocant i ajuden a escalfar les habitacions durant la temporada de fred (els models funcionen a temperatures de fins a 5 i 20 graus sota zero). Els aparells d’aire condicionat poden purificar l’aire i reduir la humitat de l’habitació. Quan l’aire condicionat funciona, hi passa un gran flux d’aire.

La pols i les partícules nocives entren al condicionador d’aire juntament amb l’aire. Amb el pas del temps, s’acumula tota una capa de fang a les parts de l’aire condicionat: filtre, bescanviador de calor i ventilador. L'acumulació de brutícia i pols perjudica el funcionament de l'aire condicionat i augmenta el consum d'energia. A més, es poden desenvolupar fongs i bacteris en entorns bruts. Inhalar aquest aire és perillós per a la salut humana. Pregunta: com netejar l’aire condicionat pel vostre compte: cada segon propietari de l’equip es pregunta una vegada.

Si la garantia del vostre electrodomèstic encara no ha caducat, es recomana contractar especialistes per a la neteja. Quan la garantia ja hagi caducat, podreu esbrinar totes les complexitats i netejar l’aire condicionat amb les vostres pròpies mans. És molt important que els aparells d’aire condicionat es netegin de manera oportuna. Els fabricants d’equips recomanen els seus propis temps de neteja dels aparells d’aire condicionat per a cada model. Atès que la freqüència d’ús dels aparells d’aire condicionat és diferent per als diferents propietaris, és necessari netejar l’equip ja que s’embruta. Abans de cada inici de temporada d’ús d’aparells domèstics, es realitza una neteja preventiva obligatòria dels aparells d’aire condicionat.

ELS 9 millors condicionadors d'aire portàtils d'Aliexpress

Rètols que indiquen la necessitat urgent de netejar l’aire condicionat

autoneteja de l’aire condicionat

Quan engegueu un aparell d’aire condicionat molt brut, pot aparèixer el següent:

 • augment del soroll
 • fuita de fluid
 • Mala olor

L’aparició d’aquests signes indica que la contaminació ha assolit un nivell crític. Cal netejar l’aire condicionat de manera urgent. Per evitar les conseqüències esmentades, cal un manteniment oportú de l’equip.

Vegeu també:

En quines obres consisteix la neteja dels equips?

neteja del filtre d’aire condicionat
El manteniment dels electrodomèstics es realitza en dos blocs: interior i exterior. La neteja dels aparells d’aire condicionat de qualsevol model es divideix en diverses etapes: (Vegeu també: Quin netejador d’aire condicionat triar. )

 • netejant (o substituint) el filtre
 • neteja de la unitat interior
 • neteja preventiva de la unitat exterior

Considerem amb detall cada tipus de neteja

Neteja del filtre de l’aire condicionat

Es recomana la neteja un cop al mes. Abans de netejar-lo, heu d’estudiar detingudament les instruccions de funcionament de l’aire condicionat per saber com treure correctament el filtre. Per recollir la pols solta, és millor escampar paper (o pel·lícula) sota el condicionador d’aire al terra.

 1. Assegureu-vos de desconnectar l’equip de la xarxa.
 2. Traieu la tapa de l’aire condicionat i la graella de protecció.
 3. Traieu i netegeu el filtre.
 4. Per netejar el filtre s’utilitza una aspiradora.Si el filtre està molt brut, s’ha de rentar amb aigua corrent (temperatura no superior a 45 graus).
 5. Assecar el filtre (sense utilitzar aire calent).
 6. Munteu l’aire condicionat.

Important:

el filtre només es pot rentar vuit vegades (l’aigua canvia la seva capacitat). Llavors, per al funcionament eficient de l’aire condicionat, és imprescindible substituir el filtre. Els filtres de butxaca no es netegen. Simplement se substitueixen per altres de noves.

Neteja del mòdul interior del sistema split

neteja interna de l’aire condicionat

A més, després dels filtres, és necessari netejar l'intercanviador de calor-evaporador, és l'encarregat d'escalfar i refredar l'aire. La part principal de l'equip: l'evaporador de l'aire condicionat, consta de tubs amb freó. El flux d’aire, que passa pels tubs, es refreda. La neteja de l’evaporador de l’aire condicionat és molt important per al funcionament eficient dels equips, es realitza aproximadament un cop a l’any.

En netejar, el tècnic es desconnecta de la font d'alimentació. Primer es netegen els forats de ventilació de la coberta superior i després es retiren la coberta i la graella de protecció. La pols de l'intercanviador de calor, les canonades i les vàlvules s'elimina amb una aspiradora. Als llocs de difícil accés, els sistemes dividits es netegen amb un raspall suau per no danyar l’intercanviador de calor. De vegades és necessari netejar el ventilador de la unitat interior. La pols també s’hi posa. El ventilador, que no està molt brut, es pot netejar fàcilment amb un raspall humitejat amb aigua sabonosa.

Neteja de la unitat exterior

El bloc de compressors del sistema split es troba a l'exterior de l'edifici. Els professionals el desmunten. Només podeu rentar la part exterior de la unitat sense obrir la caixa. L'aire condicionat s'apaga a la xarxa. En primer lloc, s’elimina la pols i la brutícia amb un pinzell suau i després es renta la brutícia restant amb la pressió de l’aigua de l’aixeta. L’excés d’humitat s’ha d’esborrar bé amb un drap. Per a un funcionament eficient de l’aire condicionat, la unitat exterior es neteja 1-2 vegades a l’any.

Desinfecció

El procediment és obligatori per al manteniment d’aparells domèstics. Amb l'ajuda d'una ampolla de polvorització, s'apliquen solucions antisèptiques a tota la superfície interna del cos de l'aire condicionat. La solució es ruixa en diverses etapes. Després es retira la composició amb un drap suau.

Vegeu també - Principi de funcionament i dispositiu d’un aparell d’aire condicionat domèstic

ELS 9 millors condicionadors d'aire portàtils d'Aliexpress

Eficiència de neteja de l’aire condicionat

La simple neteja puntual dels condicionadors d’aire de la brutícia i la desinfecció permetrà:

 • crear un microclima favorable a l’habitació
 • estalvieu energia en refrigerar (escalfar) l’habitació
 • ampliar la vida útil dels equips.

Després de netejar l’aire condicionat, veureu que no és difícil netejar-lo a casa. No cal trucar a un especialista. Aquest treball es pot fer de forma independent.

Vegeu també:

7632 0

Afegiu un comentari

Com triar

Ressenyes

Reparacions